Marha oldalas recept

A sült húshoz:

  • 1 kg marhaoldalas
  • 2 répa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • Fél zellergumó
  • 2 nagy hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 kanál mustár
  • 2 dl vörösbor
  • Só, bors
  • Friss zöldfűszerek kakukkfű, rozmaring
  • 3 dl alaplé
  • 1db cékla
  • Balzsam crem
  • Szezám olaj
  • Kézi tarhonya

 

Az oldalast daraboljuk. Egy teflonserpenyőt felhevítünk, a húsok minden oldalára kérget sütünk,utána sózzuk, borsozzuk.

A zöldségeket (a fokhagyma kivételével) megtisztítjuk, 2 cm-es darabokra vágjuk. Egy tepsi aljára szórjuk, hozzáadjuk a fokhagymát is. A tetejükön elrendezzük az oldalasokat, rájuk szórjuk a fűszernövényeket, köré öntjük az alaplét, mustárt, vörösbort.  Lefedjük, 160 fokos sütőbe toljuk. Kb. 3,5 órát sütjük. A végén nem szükséges fedő nélkül sütni, hiszen az elősütéskor már kapott kérget. Tálaláskor a sült levét visszaredukáljuk, evvel locsoljuk az oldalast.

Köret: Kézi tarhonyát sós vízben meg főzzük, le szűrjük vajon átforgatjuk ,a céklát megfőzzük apró kockára vágjuk,vajon  sütjük hozzáadjuk a szezám olajat sót őrölt borsot balzsam ecetet, zöldbabot bansírozzuk, bacon szalonnával feltekerünk 3-4 db-ot, borssal megszórjuk, 180 fokos sütőbe pirosra készítjük