Angus stefánia recept

HOZZÁVALÓK

80 dkg Terra Pannonia Angus stefánia hús

 

Burgonyapüré:

80 dkg burgonya

10 dkg vaj

1,5 dl tej

2 marék bükkfaforgács

 

Zsályavelouté:

Só, bors, tárkonyecet ízlés szerint

1/2 cs. zsálya

2 dl tejszín

3 dl zöldségalap

1 dkg keményítő

 

ELKÉSZÍTÉS:

A húst elkészítés előtt kivesszük a hűtőből, hogy sütés előtt szobahőmérsékletű legyen. Megtisztítjuk, etávolítjuk a középső inas részt.

A burgonyát meghámozzuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, áttörjük. A füstöléshez alufóliával bélelt edénybe beletesszük a bükkfaforgácsot, begyújtjuk, majd az áttört burgonyát szűrőben a füst fölé helyezzük és 30-40 percig lefedve füstöljük. Miután ízlésünk szerint megfüstölődött, hozzáadjuk a tejet, vajat, sót, borsot és kihabosítjuk.

A zsálya veloutéhoz vajon megfuttatjuk a zsályát, felengedjük zöldségalaplével, pár percig főzzük, majd turmixgépben krémesítjük. Visszatesszük forrni, hozzáöntünk kevés tejszínt, tárkonyecetet és pár csepp vízzel kikevert keményítőt, majd besűrítjük.

A húst forró serpenyőben olajon megkérgeljük, majd mediumra sütjük. Tálalás előtt kb 5 percet pihentetjük.

Tálaláskor a burgonyapürét a tányér közepére halmozzuk, erre helyezzük a pihentetett húst, majd leöntjük a zsályaveloutéval. Friss zsályával díszíthetjük.