HOZZÁVALÓK
80 dkg Terra Pannonia Angus stefánia hús
Burgonyapüré:
80 dkg burgonya
10 dkg vaj
1,5 dl tej
2 marék bükkfaforgács
Zsályavelouté:
Só, bors, tárkonyecet ízlés szerint
1/2 cs. zsálya
2 dl tejszín
3 dl zöldségalap
1 dkg keményítő
ELKÉSZÍTÉS:
A húst elkészítés előtt kivesszük a hűtőből, hogy sütés előtt szobahőmérsékletű legyen. Megtisztítjuk, etávolítjuk a középső inas részt.
A burgonyát meghámozzuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, áttörjük. A füstöléshez alufóliával bélelt edénybe beletesszük a bükkfaforgácsot, begyújtjuk, majd az áttört burgonyát szűrőben a füst fölé helyezzük és 30-40 percig lefedve füstöljük. Miután ízlésünk szerint megfüstölődött, hozzáadjuk a tejet, vajat, sót, borsot és kihabosítjuk.
A zsálya veloutéhoz vajon megfuttatjuk a zsályát, felengedjük zöldségalaplével, pár percig főzzük, majd turmixgépben krémesítjük. Visszatesszük forrni, hozzáöntünk kevés tejszínt, tárkonyecetet és pár csepp vízzel kikevert keményítőt, majd besűrítjük.
A húst forró serpenyőben olajon megkérgeljük, majd mediumra sütjük. Tálalás előtt kb 5 percet pihentetjük.
Tálaláskor a burgonyapürét a tányér közepére halmozzuk, erre helyezzük a pihentetett húst, majd leöntjük a zsályaveloutéval. Friss zsályával díszíthetjük.