Piskótatészta:
4 tojás
8 dkg liszt
8 dkg cukor
4 g sütőpor
csipetnyi só
Vaníliakrém:
1 l tej
20 dkg cukor
10 tojás sárgája
3dkg liszt
10dkg Vaj
1 db vanília rúd
Ízlés szerint kb 60dkg bogyósgyümölcs
Elkészítése:
Először a piskótatésztát készítjük el a következőképpen. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a cukorral habosra keverjük. A lisztet a sütőporral átszitáljuk, majd a cukros tojássárgájához adjuk. A tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük, majd a felvert fehérjét a lisztes – cukros tojássárgájához adjuk óvatosan, hogy a habot ne törjük szét.
Egy tepsit sütőpapírral bélelünk, majd beleöntjük a tésztát. A tepsi alját óvatosan megkocogtatjuk, hogy a tészta ne legyen levegős. A 180 fokra előmelegített sütőben a tésztát kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Miután kihűlt, kb 1cm-es darabokat csipkedünk belőle.
A vaníliakrémhez 7 dl tejet, a cukorral és a vanília rúddal felforraljuk, majd félrehúzzuk.
3 dl tejet a 10 tojás sárgájával és a liszttel simára dolgozunk, majd hozzáöntjük a felforralt, visszahűtött tejhez. Vízgőz felett folyamatosan keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Ezután hozzáadjuk a vajat, majd letakarva kihűtjük.
Tetszőlegesen választott tálkába vagy üvegpohárba rétegezzük a krémet, a piskótát és a gyümölcsöket, a tetejét tejszínhabbal és gyümölccsel díszítjük.