Bereki galuska (8 adag)

 

Piskótatészta:

4 tojás

8 dkg liszt

8 dkg cukor

4 g sütőpor

csipetnyi só

 

Vaníliakrém:

1 l tej

20 dkg cukor

10 tojás sárgája

3dkg liszt

10dkg Vaj

1 db vanília rúd

 

Ízlés szerint kb 60dkg bogyósgyümölcs

Elkészítése:

Először a piskótatésztát készítjük el a következőképpen. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a cukorral habosra keverjük. A lisztet a sütőporral átszitáljuk, majd a cukros tojássárgájához adjuk. A tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük, majd a felvert fehérjét a lisztes – cukros tojássárgájához adjuk óvatosan, hogy a habot ne törjük szét.

Egy tepsit sütőpapírral bélelünk, majd beleöntjük a tésztát. A tepsi alját óvatosan megkocogtatjuk, hogy a tészta ne legyen levegős. A 180 fokra előmelegített sütőben a tésztát kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Miután kihűlt, kb 1cm-es darabokat csipkedünk belőle.

A vaníliakrémhez 7 dl tejet, a cukorral és a vanília rúddal felforraljuk, majd félrehúzzuk.

3 dl tejet a 10 tojás sárgájával és a liszttel simára dolgozunk, majd hozzáöntjük a felforralt, visszahűtött tejhez. Vízgőz felett folyamatosan keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Ezután hozzáadjuk a vajat, majd letakarva kihűtjük.

Tetszőlegesen választott tálkába vagy üvegpohárba rétegezzük a krémet, a piskótát és a gyümölcsöket, a tetejét tejszínhabbal és gyümölccsel díszítjük.