Tárkonyos vadraguleves

HOZZÁVALÓK (8 ADAG)

80 dkg tisztított szarvas színhús

10 dkg vöröshagyma

25 dkg sárgarépa

15 dkg petrezselyemgyökér

20 dkg csiperkegomba

15 dkg zöldborsó

250 ml főzőtejszín

2 dkg liszt

1 db babérlevél

1 tk mustár

½ citrom leve

Só, feketebors, tárkony, kakukkfű ízlés szerint

 

ELKÉSZÍTÉS:

A húst kiáztatjuk, majd lehártyázzuk, eltávolítjuk az esetleges inakat, és apró kockákra vágjuk.

Az apróra vágott hagymát a hússal együtt olajon elkezdjük pirítani, majd hozzáadjuk a babérlevelet, sót és kevés vizet. Ezután lefedjük és fedő alatt a húst puhára pároljuk. Mikor megpuhult, a fedőt levéve lepirítjuk.

Amíg a hús puhul, előkészítjük a zöldségeket: a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk, a gombákat alaposan megmossuk és felcikkezzük. A gyökereket és a gombát a húshoz adjuk és pár perc alatt összepirítjuk. Ezután körülbelül 1,5 liter vízzel felöntjük. Miután a zöldségek félig megfőttek, hozzáadjuk a zöldborsót is és kis lángos készre főzzük. A mustárt a citrom levével kikeverjük és a főzés vége előtt pár perccel a leveshez öntjük.

A tejszínt a liszttel simára keverjük, hozzáadunk néhány kanál forró levet és ezt a leves többi részéhez adva besűrítjük azt.

A tárkonyt a még forró, kész leveshez adjuk. A legideálisabb, ha friss tárkonyt használunk, ha nem tudunk hozzájutni, akkor a szárított a kezünkben morzsoljuk össze, mielőtt a leveshez adjuk.